Ciasto carskie z twarogiem. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Podstawowe ciasto: wystarczy wymieszać i upiec. Nawet dziecko poradzi sobie z tym przepisem.

Składniki:

Przygotujemy niezbędne produkty.

Do ciasta konieczne jest:

  • 150 g masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia.

Do nadzienia:

  • 0,4 kg chudego twarogu,
  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • optymalnie rodzynki
  • wanilina.

Przygotowanie:

Najpierw wyjmij masło z lodówki, aby uzyskało pokojową temperaturę. Dodaj do niego mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dobrze zmiel i wymieszaj, aż uzyskasz ciasto, jak okruchy.

Aby zrobić nadzienie, ubijam jajka, dodaję twaróg i cukier. Wszystko to musi być wymieszane i zbite. Nasmaruj blachę lub foremkę do pieczenia, włóż 1/2 części ciasta, napełnij nadzieniem i wyłóż pozostałymi okruchami ciasta. Rozgrzej wcześniej piekarnik, włóż tam ciasto i piecz około 40 minut.

Gdy tylko poczujesz zapach, a ciasto się zarumieni, gotowe. Pozostaw ciasto na blasze, aż lekko ostygnie. Pozostaje nakryć do stołu, zrobić herbatę i zaprosić wszystkich domowników do spróbowania.

error: Treść zabezpieczona !!