Bardzo smaczne i lubiane danie, dlatego powstało wiele odmian tego przepisu. Gołąbki bez ryżu to modyfikacja klasycznego dania. Sprawdź.

Najpierw dokładnie myjemy kapustę. Usuwamy górne liście i odcinamy łodygę. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Kapustę wyciągamy z garnka, gdy liście staną się miękkie i elastyczne. Kapustę odstawiamy na bok, by ostygła.

W tym czasie należy zacząć przygotowania pozostałych składników. Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Boczek przekładamy na patelnię z olejem roślinnym. Po chwili dodajemy cebulę i czosnek i smażymy całość 7-10 minut.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na sito, by odsączyć nadmiar płynu. Przekładamy ziemniaki do dużej miski, dodajemy do nich mięso mielone i składniki z patelni. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i doprawiamy wszystko do smaku.

Wszystko mieszamy i dodajemy odrobinę oleju roślinnego. Z masy formujemy w dłoniach nadzienie do gołąbków. Masę należy mocno ściskać. Nadzienie układamy na ugotowane liście kapusty. Zwijamy ostrożnie gołąbki. Gotowe gołąbki bez ryżu podsmażamy na oleju z obu stron lub pieczemy w piekarniku.

Gołąbki można też dusić w sosie. Gołąbki bez ryżu najlepiej smakują w prostym sosie pomidorowym na bazie bulionu. Wystarczy je zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe do smaku. Takie gołąbki należy dusić pod przykryciem około 40-45 minut. Sos pod koniec należy zagęścić np. mąką.

Smacznego

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!