Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodaj sól, cukier i 2-3 krople octu. Całość wymieszaj.
Pokrój cebulę w kostkę lub cienkie plastry. Podsmaż ją aż się zeszkli, na koniec posyp szczyptą ostrej papryki i zamieszaj.
Posiekaj drobno czosnek lub przeciśnij go przez praskę i dorzuć do marchwi. Dopraw ją także pieprzem i kolendrą – użyj około pół łyżeczki każdej przyprawy. Na koniec połącz marchewkę z podsmażoną wcześniej cebulą. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
Gotową surówkę można podawać od razu. Lepiej jednak przygotować ją trochę wcześniej i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Pozwoli to „przegryźć się” wszystkim smakom, a dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.