Nie warto tego bagatelizować: Lekarze zalecają: 17 źródeł magnezu, zmniejszą ryzyko zawału serca.

Przede wszystkim zjadamy wysoko przetworzoną żywność. Niegdyś ziarna zbóż nie były aż tak pozbawione błonnika. Dziś w mące czy białym ryżu jest o wiele mniej magnezu niż dawniej. Tyczy się to również innych popularnych w kuchni produktów. Dlatego też wskazana jest odpowiednia suplementacja. Preparaty takie można nabyć w aptece lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Mogą one mieć na przykład postać chlorku magnezu, który jest najpopularniejszym suplementem tego typu. Ma jednak nieco gorzki smak i niektórzy z tego powodu preferują cytrynian magnezu. Wskazany jest on zwłaszcza przy skłonności do zgagi.

Natomiast siarczan magnezu najlepiej dodawać do kąpieli i wtedy jest on wchłaniany przez skórę. Przy przyjmowaniu magnezu, warto zrównoważyć również poziom wapnia. Natomiast witamina D nieco wchłanianie magnezu ogranicza.

Co organizm ludzki zawdzięcza magnezowi?

Dobry poziom magnezu, to przede wszystkim prawidłowe działanie komórek w mięśniach. Pierwiastek ten dobrze wpływa na zdolności intelektualne a także na wydajną pracę nerek. Zapobiega też powstawaniu niektórych chorób.

Niweluje skurcze mięśni i bóle migreniczne. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!