Jak zrobić pyszny, puszysty, lekki omlet. Z pewnością nie znasz tej techniki.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 – 3 łyżki mleka,
  • 1 – 2 łyżki mąki,
  • 75 – 100 g tartego sera,
  • odrobina soli,
  • 15 g oleju roślinnego,
  • 50 – 75 g szynki.

Wykonanie:

Podgrzać mleko i dodać do niego sól i jajka. Powoli dodawać mąkę i całość delikatnie wymieszać, a następnie odstawić na chwilę. W tym czasie pokroić szynkę w kostkę.

Na patelni dobrze rozgrzać olej i wylać powstałą masę jajeczną. Smażyć z obu stron. Na omlecie ułożyć ser oraz szynkę, złożyć na pół aż do zarumienienia. Smacznego!

Omlet z ziemniakami

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, a potem osuszyć rozłożone na ręczniku papierowym w celu wchłonięcia nadmiaru wody. Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, a na niej ułożyć ziemniaki i cebulę.

Oliwa musi zakrywać warzywa. Smażyć dopóty, dopóki ziemniaki będą miękkie. Jajka wymieszać na gładką masę i wylać je na patelnię aż się nie zetną. Smażyć z obu stron. Smacznego!

Jak widać, omlet można przygotować na wiele sposobów. Wszystko zależy od ulubionych dodatków.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!